Van idee naar bestemmingsplan

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat wat er mag op een perceel, wat de exacte bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn. Dit beschermt omwonenden tegen ongewenste praktijken. Want het is niet prettig als een woonwijk ineens als winkelgebied wordt gebruikt. En een strand is geen racecircuit, om maar wat te noemen. Voor elk stukje Nederland zijn de regels vastgelegd in bestemmingsplannen. Klinkt misschien overdreven, maar het is de manier van de overheid om richting te geven aan mogelijkheden en ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.

Heb je een geweldig idee?

Je hebt een goed idee. Top! Maar kan het ook uitgevoerd worden? Past je plan binnen de geldende regels? Soms mag je ook van een bestemmingsplan afwijken. Daar heb je dan wel een goede onderbouwing voor nodig. Daarin leg je uit waarom jouw idee goed past in de omgeving. Dat wordt dan vastgelegd in een bestemmingsplan of een projectafwijkingsbesluit.

Hoe lang duurt dat allemaal?

Van idee tot het vastleggen in een bestemmingsplan? Dat kost minstens een half jaar. Wanneer je idee in conceptvorm is opgesteld, ligt het zes weken ter inzage voor het publiek. Belanghebbenden zoals omwonenden mogen er dan op reageren. Zijn de eventuele reacties - officieel heten die zienswijzen -verwerkt, dan stelt de gemeenteraad de stukken vast. Dan is er nog altijd beroep mogelijk bij de Raad van State in Den Haag. Als wij je helpen met een bestemmingsplan, dan stellen we een planning op voor deze procedure. 

De bal ligt bij de initiatiefnemer

Gemeenten leggen steeds vaker de bal bij de initiatiefnemer. Dus heb je een idee waar een nieuw bestemmingsplan voor nodig is? Dan zul je, in overleg met de gemeente, zelf ervoor moeten zorgen dat die er komt. De gemeente kijkt natuurlijk wel mee naar de inhoud, maar de actie moet van jou komen. De gemeente zorgt natuurlijk wel voor het uiteindelijke vaststellen van het bestemmingsplan. Het blijven regels van de overheid.

Direct aan de slag? Kom langs!

Bestemmingsplannen maken is vakwerk. We kennen de regels en weten hoe het werkt. En met onze ervaring geven we altijd onderbouwd advies. Dus heb je een bestemmingsplan nodig? Dan helpen we graag.

Maarten Bosman

Nog vragen? Ik help je graag verder

Maarten Bosman

adviseur en oprichter
maarten@dutchplanners.nl
06 16 44 81 19

Meer hierover

Af en toe up-to-date? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.